Tabung saya

Thursday, December 24, 2009

The new life will start now...

Diploma in Public Administration, tiga tahun di UiTM Kedah, bertungkus lumus untuk lepas, dan akhirnyer selesai jua, kini MOHAMAD AFENDI BIN OTHMAN akan melanjutkan pelajarannyer ke peringkat yg lebih tinggi..

Akhirnyer apa yg ak idamkan selama ini kian menjadi nyata, before this mmg nak ambek mascom neh, tapi my friend ckp "Fendi, coz neh ada interview so mcm susah sikit la nk dpat peluang tu, tapi kalu ang rasa yakin ang ambek la coz tu". sebenarnyer ak n kawan ak neh yg bernama " Miss S" (nama sebenar dirahsiakan) mmg nk ambek mascom neh, so Miss S neh pown bertekad nk ambek, ak pown rasa dia mmg layak pown nk ambek, Thanks kak long mmg nasihat ang baguh, time tu mmg ak still tak yakin dengan diri ak,  so dah apply semua kiatorg pown msk la form6 he he he... akkirnyer ak dat DPA, Miss S tak dpt, terkejut gak bila ak dpt tau,...
So dah tiga tahun berlalu skarang next year ak nk sambung degree pulak, walau pown ak dapt tawaran neh tapi agak sedikit sedih la coz ak tak dapt apa yg ak mintak, ak dapt Instructional Communication, apa yg pasti coz neh lebih kurang ja sama dengan apa yg ak belajar time form5,  ada grafik ckit he he,
mula mula tu mmg risau, macam macam duk pikir, boleh ka ak bawak coz neh, ak tak pandai lukis, boleh ak ak ambek coz neh, nanti kot tak da keja. so ak pown call la org2 yg sepatutnyer.........


pic: Festival Kemerdekaan, UiTM Kedah.
Abg Shah!
Sebenarnyer dia neh la yg menaikan semangat ak nk ambk mascom ne..
abg shah pesan: Fendi, ambek ja rezeki ada dimana2 wah gitu...
jgn takut, cuba benda baru.. abg shah thanks bagi nasihat...



pic: Sungai Tupah, Sewangg picnic 
Pn Azila

Pn Azila, kaunselor UiTM Kedah, sebelum application registration for degree keluar ak mmg selalu g jumpa puan azila, mintak nasihat n pandangan. Time ak dpt tawaran neh pown ak call Pn Azila mintak pendapatnyer lagi skali dan terus meyakinkan ak...ok yer yg laen kalu duk confuse g jer jumpa Pn Azila sure punyer mesti nampak jalan penyelesaian.. Pn Azila Thank Very Da Much!



pic: on da way ke majlis berbuka puasa Dipac bersama penduduk kampung
En Mahadir Ladisma @ Awis
Tatkala maseh memikirkan coz ak neh, sir mahad menjadi salah satu bahan rujukan, he he
sir punya nasihat very simple " Fendi kalu hang tak minat tak payah p" haaa
sentap ak he he, apa2 pown thanks very da much tooo!

Dengan segala nasihat yang diberi juga restu dari Ibu n abah tercinta, maka ak pown menerima tawaran tu he he, pastu teruslah settelkan medecal chekup n bayar yuran. Debaran untuk ak ke shah alam kian memuncak mana tak nyer duk pikir tak da kawan, duk pikir dapat ke tak kolej nanti! haaa
risau lah, dengan ptptn yang takketahuan hala ne, takut kalu silap isi ka, yak bawak borang ka nanti tak dapt pulak pinjaman tu...

So nantikan apa yang berlaku seterusnyer, setelah FENDI ke Shah Alam.

Friday, December 18, 2009

avatar...

Seperti biasa Haziq menemani ak tgk movie....
bersempena dengan 17.12.2009 haziq belanja ak tgk movie he he thanks beb..
Ok go on to the movie review, this week km tgk AVATAR.

Memang tak dapt nk digambarkan dengan perkataan, AVATAR memang membuatkan kita TERUJA,
mengembara dialam fantasi yang penuh dengan warna warni, paling best skali HUTAN dia memang best tak payah guna lampu, mostly semua plant kt hutan tu glow in dark he he, siap ada pokok semalu yg sangat besar, serangga macam bunga api. lepastu cara hidup puak hutan tu  (sebenarnyer lupa nama puak tu he he) with their connection dengan binatang memang menakjubkan, hanya guna sejenis bulu yg ada kt hujung rambut depa.

Untuk jalan penceritaan AVATAR neh pulak memang penuh dengan adventure, dimana menceritakan seorang marin yg hilang kemampuan untuk berjalan, menjadi Avatar he he HEBAT! pastu mamat neh pown start la study puak tu punya lifestyle, dlm masa yg sama mamat tu kena repot kt kaum langat kot iaitu merujuk kepada manusia yg nak ambik tempat tinggai depa ne, sampai satu tahap mamat ne dh jatuh cinta dengan awek puak tu,. dia pown dh mula rasa sayang kat puak tu, so ikutilah pengembaraan mamat tu dalam mempertahankan puak tu......Movie wajib tonton tahun neh...

Tuesday, December 15, 2009

My Own Cokelat Cake....

Sebenarnyer dah  banyak kali dh buat kek ne tapi kali neh special cikit coz without my mom help he he, fully by my own effort he he (mak tlg sapu planta jer kt pelengat) ....sebenarnyer kek neh nk dibawa ke uitm esok coz ada mkn2 ckit kt sana...
marikita lihat hasilnyer
Ini merupakan bahan yg harus kita sediakan telur+gula.....
Kemudian dipukul satu arah +wit susu pekat manis

kita letak tepi dulu bhn yg kt atas tdi.. kita sediakan bhn yg kedua iaitu ...............................

Segala tepung+cokelat+baking powder haruslah diayak untuk mendapatkan hasil yg terbaek, kek yang halus gebu n sedap dimakan.
Setelah itu, campurkan bhn yg pertama n kedua tadi dan kacau satu arah sahaja, sebenarnyer ak pown tak tau kenapa satu arah saja kena pukui, he he tapi buat gak la takut tak jadi nanti....





Memperkenai kan "PERIUK KUKUS", tuangkan adunan tadi kedalam PELENGAT dan masukan dlm periuk kukus neh, make sure yg air dlm periuk kukus tu cukup dan mendidih. 

TUNGGU SELAMA 1jam 15 minit.......
Than..


Taaaadaaaaa...........kek cokelat ak
The end.
Untuk sebarang pertanyaan anda bolehla hubunggi saye yea,
special thanks to my Mak Jang 4 da recipe and my mom yg duk remind me "fendi hang bubuh dak susu?, (5minit pastu) Fendi hang letak dak minyak? he he
Thanks, .....................................................

Monday, December 14, 2009

You;re beautiful

neh la salah satu kerja yang ak duk buat time cuti macm neh, he he he kalu tak amen internet ak tgk movie so
Skarang ak nk buat review drama korea  yang baru ja habis ak tgk, You're beautiful ,


Sebuah drama yang menceritakan tentang seorang perempuan yang menyamar sebagai lelaki, mengantikan kembarnyer menjadi artis, dimana dia join group A.N JELL yang ada tiga oranh lelaki dan mereka semua duk satu rumah, sebuah perjalanan cerita yang menarik mempunyai 16 episod download ja kt youtube, setiap episod mesti membutkan kita duk gelak he he he.... ak download cita neh 5 hari baru selesai 16 episod, apa pown yang pasti memang berbaloi, special thanks to my best friends ponney   coz cadangkan ak untuk download cita neh hu hu hu memang best...owh 1 more thing lagu dlm cita ne pown best2 gak tau. 
Jangan lupa tgk tau

Sunday, December 13, 2009

rindukan mereka semua...


seriously memang rindu time neh.. bila waktu raya ja kita ramai ramai knvoi p beraya
*azah,nadwah,nizi,alif,usup,wahida,mat cat *



Bukit Ayer...neh la tempat kita semua duk berkelah hu hu sewa van pak lan bayar sorang rm5, masak lauk sorang sikit, makan ramai2 sampai monyet pown curi makanan kita hu hu,  the best memory ever, 

*neh time kita semua form3*



Teringat ak time kita semua sekolah dulu, memang best time tu,best skali time kita semu form6 he he
semua budak class tu jadi pengawas sekolah, kalu kita ada time free ja misti kita wat spot chek kt class laen huh best giler. ingat lagi kita wat kolam air terjun kt sebelah dewan sri abadi tu macam takpecaya ja kan.
ingat time kita wat study group ramai ramai tiap2 malam kita exchange tempat malam neh rumah ak, esok rumah azah he he siap ada jadual lagi... rindunyer time tu semua

Sesuatu yang kita tidak sedari………..

Aku suka baca benda neh bila ak betoi rasa down, bila baca neh tiba tiba ja boleh senyum sorang2 he he, kadang kadang bila kita teliti betoi2 memang banyak benda yang kita semua tak sedari, so bacalah....




1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi kamu dan sanggup mati kerana kamu.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi kamu dalam berberapa cara.

3. Sebab utama seseorang itu membenci kamu adalah kerana dia ingin menjadi seperti kamu.

4. Senyuman daripada kamu boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang. Meskipun dia tidak menyukai kamu.

5. Setiap malam ada seseorang mengigati kamu sebelum dia tidur.

6. Kamu amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kamu, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Kamu seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang tidak ketahui/kenali menyayangi kamu.

10. Apabila kamu membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.

11. Sekiranya kamu merasakan dirimu terpinggir, fikirkanlah semula; mungkin kamu yang meminggirkan diri.

12. Apabila kamu terfikir bahawa diri mu tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang diigini, mungkin kamu tidak akan memperolehinya. Tetapi sekiranya kamu percaya pada diri sendiri, lambat laun kamu akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala puian yang kamu terima. Lupakan setiap kutukan, cacian dan cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan persaan. Kamu akan merasa tenang apabila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya kamu mempunyai sahabat baik, ambilah masa untuk memberitahunya bahawa dialah yang terbaik.

Saturday, December 12, 2009


To day is THE DAY. Sebenarnye tak da pa pun yang penting cuma hari neh ak dah belajar buat blog thanks very da much to haziq … ( Dia lah yang duk ajaq  ak kt nash donut sambil lepak2 than kami g karok, haziq mmg BESH! He he)
Sebenarnya dah lama ak create blog neh tapi disebabkan sibuk for sure malas so ak tak explore apa yg menarik dalam creating the best blog.  The big problemnyer internet walaupown ak ada broadband tapi ak tak tau la bila time nk bukak blog neh mesti lambat , terus mematah kan semangat ak untuk meneruskan perjuagan  in creating my own blog.

So welcome MOHAMD AFENDI BIN OTHMAN……..
bermula lah kehidupan FENDI dengan blognyer
*sepatotnyer akan ada pic kat bawah neh tapi lambat sangat nk uplod.. dh ngantuk nanti la ea ak uplod.

Wednesday, November 25, 2009

Masih try

hummmmmmmmmmmmm I'm still trying to learn using this blog....
still find da way to make it more interesting...
still trying............

Sunday, January 18, 2009

Dugaan.............................

tension giler........
baru masuk sem baru neh dah trauma..
laptop masuk air hu hu hu sedih....dh la dalam laptop tu ada banyak benda
sakitnya ati memikirkannya....
ak aiki laptop tu pun harga dia lagi la trauma...rm1600 baik beli baru hu hu hu...
dh la laptop rosak so ak bawak la balik pc ...
elok2 pasang ja pc tu moniter pulak buat hal hu hu hu hu deritanya.....
semua tu duit... mana ak nak korek untk research, etr, sewa umah ha ha ha ha traumanyaaaaaaaa......................................