Tabung saya

Monday, June 14, 2010

Back to hometown .........................(Part2)

Sebelum ini aku dah cerita pasal back to hometown kan, cerita yang lepas lebih mengfokuskan pada kawan kawan heeee... yang part 2 neh pulak more tu family pulak yea.. so mari kita mulakan,
Boleh dikatakan hampir seminggu aku dok kat kola perlis tu, so ak plan rabu nak balek sp sat, pas tu mai kola ngan mak n mak lang aku, sebab ak buget hari jumaat baru depa nk mai kola.. tup tup tup.. khamis dah nak mai kola so buat penat ja aku balek sp hari rabuu tu heeeeeeeeeeeeeeee.....

kalu dengan family biasalah program yang dilakukan seperti pergi ke NAT (PASAR PAGI) dan beronda sana sini heeeeeeeeeeeeeee......
hari jumaat tu kami pown p la NAT kat Bohor Temak (aku tak berapa nk sure nama tempat tu)
so kami pown start ler memborong yea


*haaaa, neh namanyer UDANG LIPAN yea adik adik, mungkin disebabkan udang neh mcm lipan sebab tu dapat nama udang lipan, sedap tau kalu goreng rasa manis udang tu peerrrrhh.. tapi tak boleh lawan udang galah la ......
 *neh nk story pasal ulam ulaman, mak aku neh kampung girl la.. part ulam ulam neh dia hebat la cikit heee, neh la bestnyer kalu ikot mak n mak lang aku p market neh haaaa.. banyak benda baru boleh belajaq tau..
kalu ulam yang dalam gambaq neh macm bela la kita dok tengok, pastu nama ulam macam pucuk raja, pucuk daun kari polee, petai, dan bermacam macam lagi ... haaaa pernah ka kita dengaq ulam nama TENGEK BURUNG, CEMUMAQ, LEMAK KETAM, CEEROTT haaaaa zaz sangat nama ulam ulam tu ..
tapi yang aku sempat tangkap pic ulam yang pelek neh, neh dia ....
* jeng jeng... neh la dia ulam pelek yang aku dapat snap... Nama dia LATUT, boleh dikategorikan sebagai rumpai laut, adik aku habaq latut neh masin cikit la, aku tak berani nak try la weh, kalu tengok betoi2 latut neh chantek tau, dia mcm daun planstik yangorang dok letak dalam balang ikan tu haaaa...

Ok habis dah part ulam ulam yea.. sekarang kita masuk part laen pulak yea, kalu kita sembang pasai kola perlis neh mesti tak lepas punya pasal ikan beto tak haaa... untuk mendapatkan ikan yang murah, segar, dan banyak jom kita pi pelantaq ikan .. haaaa.. hangpa besa dak p pelantaq ikan neh haaaa.. aku pown lama tak pi, kali neh pi pelantaq ikan sempat gak la aku snap sana snap sini ...
*neh la dia plantaq ikan kola perlis haaaa.. dah lama aku tak mai cini...kalu mai cini time bot besaq baru sampai kita boleh la dapat ikan yang fresh... so start dari bot sampai, ikan bawak turun dari bot, ikan dikelaskan ikot size semua kita boleh tengok kat cini ...kali neh kami kurang bernaseb baek cikit .. sebab ikan yang tak dak yang ada ikan temenung ja .. pastu ada la ikan ikan yang aku tak tau nama dia.. naseb baek da gak sotong cikit beli la dlm 3 4 kilo heeeee....

Kita masuk pulak part makn makan yeeee heehhehe
*weeeee teruja kan kan kan ... kali neh tema makanan kampung yea.. masak pown dalam periuk tanah siap bawak p depan haaa konon kononnyaa nampak mcm deko deko heeee..
* yang neh yang paling best skali ... sotong goreng tepung ......
* disebabkan umah kt kola perlis tak berapa nk lengkap.. kami semua terpaksa menggunakan sumbar alam yea.. heehehehe gunakan daun pisang sebagai pingan haa sedap tau baru la ada nikmat nak makn neh
* neh la suasanannyaaa heeeeeeeeeeeeeee best best

Neh dinner... bagi kanak kanak makan dulu ...................................
* neh part lepak lepak kt umah kenduri .... with da family.............
* yeeeeeeeeeee

setakat neh lor pengembaraan aku lalalala ... walupown aku rasa blog aku ala ala majalah tiga da hehhehe tapi aku suka ...lupa pulak nak selit sikit.. dalam bergembira neh,, tiba tiba pulak result final dah keluaq haaaa.. alhamdullilah apa yang diimpikan aku dapat.. terima kasih semua yang mendoakan yea..
ok setakat ne jer entry kali neh.. byeee

Monday, June 7, 2010

Back to hometown .........................

Aku dah tak sangga excited dah neh. dah lama dok pendam dah neh... hahaha.. dok taram lama dah nak balek tup tup disengkan masa balek gak aku haha dah lama aku tak balek KUALA PERLIS yeahhhhhh!
Seminggu sebelum aku dah mcm meroyan dah dok kat umh hahha tak sabaq nak balek kola, lebih kurang 3 tahun aku tak balek sana sebab pindah mai Sungai Petani ..........................
Sebenarnyerr entry neh aku nak tulis nanti sebab nk kumpul bahan dengan banyak haha , tapi disebabkan terlalu excitenyerrr ak neh so  terpaksa la tulis gak hahaha...
Ok bermula part kita naek bus .. dah lama aku tak naek bus balek kola perlis, kalu nk naek bus balek sana ada banyak peringkat tau haa.. Sungai Petani to Alor Staq to Kangaq to Kuala Perlis pastu jalan kaki sampai rumah hahahah.. banyakkan bus yang aku kena naek.
*haaa neh da tiket bus, sebab skarang neh ok naek rapit kan so dah lama tak dapat tiket bus kapet lubang neh haaaa....dok naek rapit dia bagi tiket bus print tak pown just "touch n go" lalalalala

Ok Setiba sahaja aku kt Kangaq haaa dah start senyum, dok teringat dulu dok naek bus kt cini , mai makan pizza n kfc kt area tu haaaaa.. so aku teruskan perjalanan ke local bus stesen, sambil dok teringat cerita cerita dulu dulu.....

sampai ja kt Kola Perlis dah tersengeeh sengeeh aku sorang sorang rasa mcm org gila da hahhaha .. terus menerukan perjalanan ke rumah, dlm dok jalan tu dah banyak perubahan yang berlaku waaahhhh.. sekolah rendah aku dah buat bangunan baru.. pastu kat tempat umah terbakaq dah buat Plaza Kuala wah wah wah... dah banyak benda baru ne..

Dah habis part berjalan dan teringat sana sini, kita teruskan part makan makan ... yeaaahhh
kalu kt kola perlis neh pagi  pagi hari ahad ada pasar pagi ala ala pasar mlm ... orang area cini panggil "NAT" haaaa. Dah lama aku tak mai NAT neh, rindu rasanya , tapi aku ak boleh nk ronda ronda sangat sebab hujan huuuuuuu so aku terus beli apa yang aku dok aim dari dulu lagi dah neh... nak tau apa " PULUT AYAM & AYAQ SOYA GULA MERAH" hhaaaaaa.. dah lama tak makan ooiii walaupown tak special mana tapi aku sangat suka, tu belom masuk part IKAN BAKAQ, SOTONG GORENG TEPONG, LAKSA KUAH LEMAK, LAKSAM CIK QIH, haaaa banyak la .. so kita just ambek part PULUT AYAM TU jerr na hehhehe...
* Neh la dia PULUT AYAM tuuuu, hahha simple je kan just pulut+ayam+bawang goreng+sos add on kerak ayam (kalu tak malu mintak la kerak ayam kt mak cik yang juai tu selalunya depa bagi free ja)  hehehe tapi aku suka ne, tu belum masuk part Pulut+Ikan Masin or Ikan kering peerrrhhhhhh meleleh ayaq luq neh..
cara nk makan senang ja.. bukak segala getah yang ada, takot kot kot sat gi gangu fokus time makan tu haaa pastu tuangkan sos yang diberi pada pulut dan ayam, than kutei cikit ayam tu pastu campok ngan pulut cikit terus masuk mulut ............ haaaaaaaa BEST ooooooo....
* so sorry part ayaq soya gula merah aku tak sempat nak tangkap pic huuuuuu..
Best cukup dapat makan neh, tiga tahun da tak makn huuuuu puaeh cukup , ari tu aku beli 2 bungkuih cukup!

(Salahkan diri sendiri kalau tembam)
neh ok tunggu hari selasa pulak , nk p pasar malam neh

Habis part makan, sabung story part melepak dengan kawan kawan... huuuu neh pown best gak dah tiga tahun dah tak jumpa depa semua neh.. dah lama da...
akhirnya ketemu gak aku dengan depa semua neh... haaaa... kami just makan makan, pastu sembang sembag n tangkap gambaq.... tak boleh lama sangat sebab kawan aku yanti n ponney dah kena balek awai sebab nak g UIA .. thankssss.. guys ..
*neh ka kawan kawan aku, dari sekolah rendah sampai la skarang,
*akim,dyda,yanti,ejat,ponney,she ................................
ok takat neh dulu na nanti aku sambung story lagi na......