Tabung saya

Monday, January 24, 2011

Sabtu dan Ahad

Salam semua,
kali neh aku nak cerita pasai hari minggu yang ada modul, haa kalu masuk ja UiTM neh mesti kena mai modul untuk setiap sem, tapi dia ada macam macam tajuk lor untuk setiap modul yang berbeza.. mostly semua orang akan berasa sangat, amat dan teramat malas untuk ke modul tu sebab depa p buat hari cuti sabtu ngan ahad.. orang time tu la nak bangun lewat cikit sebab hari hari dok bangun awai neh.... tak boleh ler aku nk cakap lebeh lebeh pasai modul neh.. tup tup sat lagi aku kena tindakan tatatertib sebab dok kata macam macam pasai modul neh... 

untuk modul kami neh dia buat dua hari, mai aku cerita hari demi hari dulu nah.. 

sabtu
untuk modul hari sabtu neh lebeh kepada latihan dalam kumpulan.. LDK haa so macam besa ler kena la guna kertas mahjong pastu kena bentang .. pastu ada group mai buat rasa tak puas ati pastu lawan lawan cakap cikit... bergelak gelak cikit haa yang tu best hee kalu ldk neh, depa jugak suka dok maen game so tak la bosan sangat kadang kadang tu mmg enjoi pown 
ok kali neh untuk kumpulan aku... yang best sebab semuanya housmete aku haa haa...
 nassai, apit, fadil ngan bun 
LDK neh ada 2 game yang best, yang first kena buat terowong paling panjang pakai kertas mahjong pastu bagi manek lalu... disebab kan aku terlalu amat sebok dok buat terowong neh aku pown tak ler sempat nak snap pic ......

lepas tu masuk 2nd punya game.. mendirikan paku diatas paku.. game neh aku dah besa maen dah time PJKN dulu... so aku ingat ingat lupa ler cikit... time dulu depa paku kat atas kayu.. time neh maen depa bagi tanah liat pastu letak paku... maka tatkala tanah liat itu diberi, lalu terhasilah hasil hasil seni kebinatangan yang dibuat oleh apit.....
ok neh ler paku yang didirikan tu... kalu perasan kt tanah liat tu ada nampak macam ekoq... yang tu p ler tanya budak budak group aku apa yang depa dok buat tu ... 

 mai kita tengok antara hasil hasil seni yang berjaya dihasilkan 
 Penyu

Boya

Bab1 

lepas tu habeh ler program LDK untuk hari sabtu... 

Ahad 
hari ahad neh macam bosan cikit, sebab dengaq ceramah ja...tup tup tajok pulak pasai kenegaraan huuu seharusnya agak sedikit mengantuk disitu... kali neh punya ceramah buat kat fac laen tak buat kat masscom.. sebab masscom takdak dewan yang besaq ... so pakai ler fac sebelah yang ada 2 menara tu (aku lupa nama facnyer yea) 



neh ler dewan yang digembar gemburkan tu... 
seperti biasa kalu dalam setiap ceramah pelbagai aktiviti penduduk yang berada dibelakang giat dilakukan.. 
tidoq, maen henpon, sembang-sembang, dengaq MP3, lukis lukis kt buku.... dan pelbagai lagi



neh roti roti yang sempat disumbat didalam bag.. sebab roti neh banyak sangat lebeh jadi untuk mengelakan pembaziran aku pown ambek ler cikit 

neh adalah hasil kreativiti mael..
ingat dak .. kertas yang lipat lipat pastu jadi jet macam neh... time sekolah dulu sapa yang tak maen neh mmg rugi ar... 
lepas tu buat dia punya tali ala ala jam.. dan terus membayangkan diri sendiri sebagai salah satu angota POWER RANGERS  he he
neh ler yang kami dok maen kat sekolah dulu.. kalu la neh tak tau budak budak dok maen apa kat sekolah yea la zaman dah canggeh la katakan ... 


ok neh je lah cerita pasai hari sabtu dan ahad aku
bai bai 



Wednesday, January 19, 2011

AGM Rumah Sewa

Salam 
Dah masuk tiga minggu dah kami semua dok kt Shah Alam neh, kamu masuk semester baru mesti ada AGM kan kan ... sama la jugak dengan rumah aku weh, kami pown buat AGM gak.. AGM rumah kami mcam biasa biasa ja .... nak kena bincang apa yang patot pasai rumah sewa, nak bincang pasai payment rumah sewa lah..macam macam lagi ar... tapi AGM kami kali neh agak manari cikit haaa sebab ada JAMUAN hahaa.... 

ok neh nama dia .. papan infomasi rumah .. biasa la sebarang maklumat akan ditulis kt cini.. so nanti senang semua boleh mai baca tak perlu nk ulang 2,3,4 kali dah 

Kan aku cakap tadi ada jamuan kan kan.. ha neh time preparation for the jamuan lah neh.. ala jamuan kecik kecik ja haa haa sila abaikan aku yang sedikit bulat disitu yea

jeng jeng haa neh ler jamuan yang disediakan oleh pihak rumah yea'.. 

neh la keadan AGM ketika belangsung...  untuk mengeratkan dan memeriahkan AGM neh.. sambil berbincang sambil makan yea... tak perlu tunggu sampai habis bincang baru nak makan nanti tak sedap pulak makanan dibiarkan sejuk.. kepada organisasi organisasi laen anda boleh ler buat mcm neh untuk mengelakan sebangan orang yang ponteng time AGM or untuk memeriahkan lagi AGM neh

mai aku cerita apa yang dibincangkan time AGM neh yea 
1. Pembubalan Ahli Kabenet lama
2. Pelantikan Ahli Kabinet baru
3. Isu isu berbangkit .
*Penjimatan pengunaan electrik dan ayaq
*Pembentangan bajet rumah (Sewa Rumah)
*Pembentangan usul usul keceriaan rumah seperti 
(kasut haruslah disusun dengan rapi dekat rak, Pingan haruslah dicuci setelah guna, pembungan sampah secara sistematik, kemudahan internet diupgrade menjadi lebeh laju, kebersihan tandas, dan laen laen lagi )
*Pembentangan Aktiviti aktiviti melancong 

Neh adalah ahli kabinet yang baru... dimana aku telah menjawat tugas keceriaan, berbanding dengan sem lepas ketua rumah yea...
haa haa.... 

ok AGM ditangguhkan ....
bai bai 


Saturday, January 15, 2011

Bukit Cerakah with housemate




SALAM...

Hari neh nak cerita pasai, kami satu rumah p naek basikal kt bukit cerakah... benda neh sebanarnya dah kami semua plan seminggu da.. mmg plan nk p weekend pown.. so sabtu mcm neh lah yang menjadi pilihan, agak risau tak jadi , yealah weekend kan semua mesti nk bangun lambat, hari hari bangun awai... nak jugak bangun  lambat.. tup tup dengan semua yang penuh bersemangat neh .. semua pown dapat bangun... owh lupa nk update.. kami dapat sorang lagi housemate baru, dia kawan si hapih... meriahlah lagi rumah kami nanti aku cerita pasai dia pulak na....

dengan mengunakan 3 bijik moto dan sebijik viva puteh, kami pown bergerak ler ke Bukit Cerakah neh.. dengan tersilap jalan berbagai semua haa haa..... sampai ja kt citu terus masuk dan p ambek basikal.. maklum lah tujuan utama kami sebenarnya nak naek basikal.. so neh la masanya ... 
sewa basikal pown boleh la tahan RM5.00, pastu RM1 akan dicharge pada setiap satu jam.. so ok la tu kan.. 
nak masuk Bukit Cerakah neh sebenarnya kena bayar RM3.00, tapi kami tak tau pown yang kena bayaq, so kami masuk buat selamber ja.... than terus ronda ronda... 




neh la kami dengan basikal... best la gak bukit cerakah neh, tapi yang azab tu time nk naek bukit... fuuyyoohhh memang mantap lah paha masing2 bila naek bukit neh ... lenguh sangat ... walaupown ada gear tapi still ... kami tuntun ja basikal tu, past jalan kaki... hee hee


neh baru lepas naek bukit ar neh... time neh dok tengah pancit cikit .... so ambek angin dulu.. tgk apa yang patot dulu... 



Ok, tu saja cita pasai Bukit Cerakah neh.... tempat neh mmg best ar.. boleh nake basikal jenjalan.. suasana pown sejuk2 ja sebab banyak pokok, pastu binatang pown ada jugak ... tempat menginap to sesiapa yang nak tidoq kt bukit cerakah neh pown boleh.... tempat maen painball pown ada ,... harga ikot pakej yang ditawarkan... 

so tu ja nak cerita pasai p naek basikal, nanti nak buat lagi lah... 
bai bai nk p baca journal neh .... 

Sunday, January 9, 2011

Terima Kasih Rakan Serumah

Salam, sebelom neh aku dah pernah cerita cikit pasal housemate aku neh, pastu cerita pasai apa yang kami dok buat, tapi kali neh aku nk memperkenaikan housemate baru kami, nassai, dia neh satu class ja ngan aku.. so sem neh jadi housemate pulak.... dikesempatan ini juga aku nk menggucapkan  terima kasih kepada ahli baru  rumah sewa kami, Nassai kerana buat kenduri cikit untuk kami hahaa.... sila anda semua jangan berasa cemburu nanti kedut akan naek di muka masing masing yea..

bebekalkan 4 bijik moto kami pown bergerak ler menuju ke distinasi sec8, shah alam......

neh dah kira memcapap habeh dah neh naek moto pown nk bergambaq berbagai neh

jeng jeng neh ler yang kami oder...kami mkn kt domino pizza, neh la kami semua budak satu rumah.. fadil yang baju peach tu, apit yg dok maen hp tu... bun yang dok minum tu, hapih yang angkat tangan tu, aku disebalek pizza, mael yg ambek gambaq dan yang belakang skali tu Nassai, housemate baru kami, merangkap orang penting untuk acara neh hee hee... 

disebabkan semuanya jenis yang kuat mkn, nah 5 bijik pizza skali oder nah.. 
 neh first time aku mkn kt cini, yea la Sp mana ada domino neh .... rasanyea best la gak... so boleh mai mkn lagi, asyek dok mkn pizza hut ja ...

neh la hasilnya, 



kami semua dah kenyang neh

Perut dan kenyang..... 
kemudian, malam kami tidak berakhir dicitu sahaja, kami buat cikit perbincangan kt depan domino tu.. pastu kami bergerak ke............... 



jeng jeng jeng .....
 lepak kt cini ar pulak.. 

Ketika berada didalam Lif.................... 



karok ar... apa lagi, p bantai sampai 2 jam dok dalam neh... macam macam lagu dah keluaq dah ne

neh lah kemuncaknya...... felling felling nehhhh 


Terima Kasih Semua.. bai bai

Saturday, January 8, 2011

Fun Fair With Friends

Salam............
kali neh aku nak cerita pasai kami p maen maen kt funfair pulak, ceritanya bermula tatkala Zyra , yang bagi cadangan nk p funfair sebab dah lama tak keluaq maen maen .... asyek lepak kedai minum pastu sembang... bila dah sembang tu haaa tau la mmg tak ingt dunia dah masing masing ..
fun fair neh kt area Stadium Melawati Shah Alam.. rasanya skrang ada lagi.. p la kalu nk p .. tapi siap siap dengan duit banyak sebab token dia mahai ooo RM2 1 token, nak naek permaenan kena 2 token siap RM4 hinggit hang.. so kena la Pilih yang bebaloi na... Nak pesan jangan masuk rumah hantu dia.. sebab pendek sangat rumah hantu tu .. kami ada tgk satu geng masuk rumah tu.. tak dak dengaq orang dok menjerit jerit pown .. pastu depa keluaq depa dok gelak gelak ... Ok haruslah rumah hantu tu tak best yea..
Jom layan gambaq .............................

seperti kanak kanak riang mereka ini (mampoih ak kena marah ngan depa neh)

Pusing pusing sampai muntah teeeeeettttt

   
Kami semua yang memeriahkan funfair neh ...

Time neh aku pulak yang naek..


menagkap itik.


tapi best la gak.... kalu nk p funfair neh baek p yang penang punya lagi terbaek weh..... 

Ok, Bai bai

Thursday, January 6, 2011

Decorasi Bilik Tidor

Salam, entry kali neh aku nak cerita pasai bilik aku kt rumah sungai petani... sebenarnya dah lama aku nak cerita pasai benda neh, tanguh punya tangguh ... so aku pown update la hari neh.. 
sebelom tu nk bagi tau bilik aku neh bilik belakang, bila dok kt bilik belakang neh seharusnya saiznya lebeh kecik dari bilik2 yang laen lar.... haa haa... sebab kat SP aku tak ramai kawan so most of the time, aku lepak ja kt dalam bilik tu, kadang2 bilik tu sangat panas, sebab bahang matahari kena kt dinding bilik aku, dengan itu mak aku pown mengelarkan bilik aku sebagai "BILIK OVEN" ....... ok aku bagi contoh ayat yang mak aku guna,

 "Pendi, hang tak rasa panaih ka dok kt dalam oven tu.. cuba hang mai keluaq, kesian kat kipas angin tu 24 jam tak behenti"

tu la antara, contoh contoh ayat yang mak aku guna... (^_^), ok sebenarnya aku nak cerita pasai part part yang aku suka pasai bilik tidok aku neh..  bilik tido aku neh kecik ja jadi senang nak kemas ar.. pastu bilik aku neh tak pakai katil, tidoq atas toto ja senang, kalu nk gambaran jelas bayangkan cerita doremon tu, kan nobita pown hampaq toto time dia nak tido.. so bilik aku neh lebeh kurang macam tu la... cuma tak dak meja ja.. mai aku nak tunjuk part part yang aku suka kat dalam bilik aku neh ..... 

haa haa.. neh merupakan soket di dinding yang digunakan untuk mengantung segala mak nenek TAG yang aku dapat .... untuk menjimatkan ruang ruang ini boleh lah digunakan... 

 oK mai kita masuk untuk kemasan dinding pulak na... neh merupakan dinding utama bilik jadi pelbagai benda diabadikan di dinding neh.... untuk tidak menampakannya kosong..... benda benda kt dinding neh haruslah diupdate yea ....
Ha neh deko dinding yang telah diupdate mengikut keadaan semasa.. disebabkan aku belajar kt shah alam so time cuti je bole update..... gunakan bahan bahan yang sedia ada di dalam bilik.. sila jangan membazir ... yea.. 

neh adalah barang barang yang menghiasi meja... (rak tiga tingkat digunakan sebagai meja.. kononnya kreatif yea haa haa ) mostly neh barang barang yang sangat dihargai oleh tuan empunya bilik... jadi gunakannya untuk memeriahkan meja yang kosong itu.... ada banyak lagi barang tapi tak boleh letak sebab nanti nampak semak yea 

Ok neh adalah rak yang ditukarkan menjadi meja tadi yea... ingat gunakan segala ruang yang ada.. buku buku disusun dengan rapi, buku yang kt bahagian atas yang tak tersusun tu  haruslah sebab MALAS hahah... pastu hujung skali segala CD,VCD dan DVD disusun dengan rapi.. 

Ini lah gambaran penuh... rak yang menjadi meja tu.... keyboard.. sisusun ditepi supaya tak semak... kalu nk guna baru bok keluaq... (nampak dak keyboard tu kt mana) 

itu lah dia.. sebahagian part yang aku suka kt bilik aku neh...  Erik Leong nanti boleh la ambek idea neh hee hee 

Monday, January 3, 2011

Kisah makan ketika MDS .... (Cerita MDS part 3)

ok neh entry last aku nk cerita pasai MDS neh.. kali neh aku nk story pasai mkn ... haa
hari terakhir kursus kami ada buat makan makan ... dimana kami buat kt depan kolej malinja jaa haa haa .
tapi sebabkan tak puas makn jadi kami buat skali lagi BBQ kt umah kawan ak neh si Miji .... neh semua Miji la punya plan lah kutip sorang lima ringgit pastu beli ar ayam tiga ekoq, sosej, kerang pastu puan bawak top up makanan lagi ha haa asyek makan ja kerja neh...
ha nampak dak ayam yang dok kt belakang tu ... 

neh masuk part membakaq sosej serta kerang pulak na.... 

neh ketika semuanya maseh lagi dimasak kami menanti dengan penuh kelaparan 

yang join mai mkn makan kt umah miji..

thanks to Miji sebab plankan and gunakan rumah sewanya untuk kami mkn mkn... thanks to puan azila sebab bawak top up makanan kt kami... thanks kepada semua yang mai join mkn mkn sebab bagi meriah suasana 

aku mesti rindu nk buat mkn mkn mcm neh kalu kt shah alm susah cikit nk buat bakaq2 neh sebab rumah bertingkat sat g buatnya aku p pelekat api ... maunya bomba mai siram ayaq kt umah ak 

ok skrang ak nk tunjuk cerita makan time MDS pulak na... 
ketika neh kami bertugas.. so kepada sesiapa yang bertugas makanan boleh lah dibungkus tapi kena infom biro makanan dulu la .. so neh ketika makanan yang dibungkus .. dan kami mkn beramai2 kt belakang dewan time neh ada Feedi, Lulu, Aku, Min and Umar 1 meja mkn ramai ramai walaupown sempit tapi best sangat 


kemeriahan makan nasik bungkus dirasai bersama 

nampak mcm mkn dalam talam kan .. neh kami combinekan bungkusan makanan menjadi 1 haa haa 

ok neh ja entry pasai MDS...
nanti nk cerita pasai laen pulak na