Tabung saya

Saturday, February 26, 2011

Happy Birthday Apit .....

Salam 
kekalutan selama seminggu telah berjaya aku atasi dengan jayanya terima kaseh kepada semua yang membantu secara langsung dan tidak langsung.. dengan mid-term test hari hari dari hari isnin sampai la hari jumaat... lepas ja  test jumaat pagi tu rasa lega la jugak cikit.. tapi still banyak kerja yang bakal mendatang untuk menggu depannya

sat sat sat.. 
semalam aku dah tidoq dah dalam pukui 12 mcm tu ar... (kononnya nk rest tidoq awai ha ha.. sebab malam malam sebelomnya, tidok lambat cikit dalam setengah jam tu haa haa ) 
time dah nk jerap tidoq tu .. si padil mai masok bilik .. buat muka comei habeh arr... 
"Fendi, today birthday apit, weh!" 
terus ak pown bangun dengan cergasnya dengaq plan padil neh... 

time tu apit neh tidoq... dia tidoq awai mlm neh sebab leteh la kot.. ok good timing.. yang laen tak dak kt umah kami pown bergegas p kedai nk beli apa yg patot .. 
plan asainya nk beli roti canai lepas tu letak lilin ka rokok ka pastu nk suruh apit neh tiup .. so nampak la mcm kek ... 

turun ja bawah jumpa yob dia baru balek, kami carita plan .. dia naek p jaga apit la kot .. 
ak n padil p la cari barang2 nk sambut sambil suruh bun n mael balek rumah nk surprise kan apit kononnya 
aku dengan padil pown p la ronda ronda cari barang birthday apit neh 
~~~BANYAK KEDAI TUTUP~~~ 
naseb baek ada 7e .. 
tukaq plan beli kek cokelat tak jadi beli roti canai, lepas tu cari lilin pulak .. sampai shell n Esso pown tak dak 
ak nk ja letak lilin yang besaq tu... padil cakap tak sesuai 

dapat pulak msg, "wehh Apit dah bangun tido" 
adoi rosak plan neh... suruh yob turun bawak pisau, pinggan kita siapkan kek kt bawah pastu naek atas.. 
SET! 

neh proses mencantek kan kek itu dengan gula gula bujuq yg padil beli

neh upacara menyiapkan kek itu.. 

neh ler rupanya kek cokelat 7e yang dihias dengan gula gula dari kedai laen .. sapa suruh 7e tak juai benda neh.. 

ok the best part is the LILIN ... haa haaa dalam dok hias kek neh.. kami suruh ar bun p beli lilin .. ambek lilin yang besaq pown tak pa ala lilin yang guna time tak dak karen tu .. boleh la letak keliling pinggan tu .. 

setibanya bun dengan membawa lilin yang sangat sesuai dijadikan lilin birthday.. dimana kalu sapa sapa nk tiru adalah digalakan yea.. 

NEH la lilin tu.... lilin halau lalat.. haa nanti lalat tak la hurung kek tu kan senang tak payah nk halau lalat lagi.. lepastu tahi lilin pown tak boleh menitik sebab lilin tu dah ada magkok dia sendiri ... 

neh ler rupanya lilin tu... ala time kalu kt kedai mkn kadang2 depa letak lilin tu untuk halau lalat.. perasan dak 

pelan kena tukaq lagi sebab apit turun. p kedai belakang rumah ... nk p mkn dengan ika n kiki.. adaoihai.. 
kami pown ambek keputusan dengan tak malunya bawak kek tu p kedai tu pastu sambut kt kedai tu .. 

disebabkan kami semua dalam kekalutan .. gambaq tak sempat nk ambek sembab semua orang dok menyorok... time apit mai ja kt kami .. si padil dengan merdunya p bantai menyanyi lagu birthday tengah tengah jalan .... 

lepastu kami pown sambut ar birthday apit kt kedai tu.. 

HAPPY BIRTHDAY APIT. 
nak tengak apit yang mana mai klik.
on sekian 
bai bai 


Monday, February 21, 2011

February 2011

SANGAT..AMAT..TERAMAT 
banyak benda nak kena baca.... 
MID-TERM HARI HARI BERTURUT -TURUT
TAMBAH DENGAN PRESENTATION 

BACA BUKU SUNGGUH SUNGGUH!!!!!!!!!!! 

Sunday, February 13, 2011

Weekend dirumah kami

Salam
Kali neh aku nak cerita pasai, weekend kt rumah sewa aku... dulu time awai sem kami tak rasa lagi weekend yang betoi betoi kat rumah neh sebab ada modul.. pastu ada p bukit cerakah pastu ada mid term lah ...
so after mid term punya cuti neh .. baru lah start cuti.. tapi yang bestnya cuti neh 4 hari khamis, jumaat, sabtu n ahad..tak perlu la aku nk cerita kt sini kenapa sat g panjang pulak cerita aku neh... 
masok sem neh dapoq umah kami tak berasap lagi.. so kami pown plan la nk masak masak cikit untuk lunch btw sebelom aku cerita pasai masak aku nk bagi tau neh 
......................................
rumah kami dah ada peti ais dah hee hee
terima kasih kepada nassai, kerana dengan baeknya dia bawak peti ais neh dari rumah dia mai cini


ok, neh ler rupanya peti ais neh, biasa la time awai dapat peti ais neh penuh la barang barang, teloq pown berderet ja penuh kt atas tu ..tunggu la hujung hujung nanti time dah malas nak masak tu .... tinggai balang ayaq ja la

ok.. neh masuk part best cikit.. pintu tempat ais tak dak, jadi dengan menggunakan kepakaran nassai, dia telah membuat pintunya sendiri dengan menggunakan polistrin dan tape biru untuk kemasan ditepi polistrin ...kalu ada sapa sapa nk mai tempah pintu macam ne boleh ma mai ke rumah kami 

ok dah habis cerita part peti ais neh.. mai kita masuk part masak memasak pulak... 
seperti biasa padil chef rumah kami akan berbincang dan senaraikan barang barang yg akan digunakan untuk memasak.. kali neh kami masak yg simple simple ja .. 
masak lemak pucuk paku dengan ayam goreng tak dak rempah....

kali neh kami p market kt sec16 ... untuk mendapatkan barang barang yang lebeh segar dan murah yea... owh lupa kat market ini juga anda boleh karok haaa... terkejut neh kami neh tgk2 ada tempat karok kat market neh jadi kepada sapa sapa yang nk mencuba kelainan untuk karok boleh la mai cini na... 
time neh dah pukui sebelas lebeh da... kami tak dapat nak mai pagi pagi kerana ada sebab sebab yang tak dapat nak dielakkan yea... naseb baek market neh meriah lagi time neh 
yang geng mai market aku, hapih, padil ngan mael

neh dok tengah beli barang barang kering.... 

tetiba aku rasa mcam menjadi juri memilih ikan mana yang segaq neh ha ha

neh la menu utama pada hari  neh.. pucuk paku..

lepas p market.. kena mai giant untuk membeli barang barang lagi so kami bahagi dua team aku ngan hapih p giant, padil n mael naek atas untuk masak ... tp time mai beli neh rasa lawak la pula rasanya time bayaq .. kami dok la tunggu pompuan tu boh barang barang dalam palstik.... 
hari neh hari SABTU.... SABTU HARI TANPA PLASTIK... haa haa terus aku teringat haa haa .. usung la barang barang yang dibeli neh tanpa plastik.. naseb baek naek moto ha ha

neh la chef hebat rumah kami neh sapa nak mai tempah boleh la mai bagi tau na
sebelum neh chef2 neh terkenai dengan masakan : 
Chef mael : Sardin Kari Berapi (mmg superb pedaih  sambai dia)
Chef Padil : Macam macam masak lemak la dia boleh buat
seperti biasa kami yang laen hanya membantu untuk menumbuk sambai, potong bawang, masak nasik, dengan macam macam lagi he he..  

neh la dia masak lemak pucuk paku tu... masih lagi belum masak... 

neh dia ayam goreng tak dak rempah.. he he 

ok tu ja yang aku nk cerita kali neh 

bai bai




Monday, February 7, 2011

Balik Kampung


Salam.. 

Hye semua kali neh aku nk cerita pasai aku punya cuti mid sem, cuti mid sem UiTM kali neh start awai cikit sebab skali ngan raya cina so kami dapat ler cuti seminggu... habeh tu dah dapat cuti tak kan nk dok tunggu lagi haruslah balek kampong neh.... balek cuti kali neh banyak tempat jugak la ak p 
ak balek Sungai Petani... Kuala Perlis lepas tu ak balek kampung tok ak kt Kampung Besaq, Bandaq Baru Kedah.... 
before this pak lang aku yg dok kt KL tu dah balek kampung dah sebab skrang la neh musim udang galah, jadi dia pown balek la kampong p mengai udang galah neh.... tak kan dia nk makan sorang mesti la tak best.. hee hee dia telepon kami sekeluarga yg dok kt SP neh suruh balek kampong nk buat kenduri udang galah katanya ... tu ler mukadimahnya ....mai kita masok isi isi penting pulak neh mai mai


PERHATIAN : Semua gambaq diambek dengan mengunakan teknologi Iphone BUKAN AKU PUNYA YEA.. sepupu aku yang punya... sebab gambaq dia lebeh cleaa dari hp ak so ak copy dr fb dia ya .. Thanks Kak Ida..


haa kalau hangpa semua nak tau neh la rupanya udang galah, keteh dia caler biru ... ketih tu pown boleh makan na jangan dok p buang pulak.... 
ketih=penyepit bukan sesungut bak kata hapeh .. 

Ini adalah hasilnya ketika udang itu di dalam kuali, UDANG MASAK LEMAK.... 


Neh PALING BESH!!! aku mmg suka neh SOTONG CELOP TEPONG mmg terbaek neh ... aku mmg suruh abah aku carikan sotong bila balek kola hari tu, tapi  mak ak cakap la neh susah nak dapat sebab org jarang p kelaut so tak dak lar sotong neh... tapi naseb baek dapat jugak abah aku p cari neh 3kilo skali angkat, ak mmg dok taram lama dah nak makan neh 

alang alang dah angkat sotong mau angkat ikan skali ha haa .. abah aku angkat 4 ekoq ikan .. sekoq bagi kt mak jang sebab dia tak balek kampong .. tiga ekoq lagi bok balek kampong ler.. neh ikan gerot kot nama dia kalu tak silap...

bila dah buat bakaq bakaq neh.. seharusnya kena ada ayaq asam ler... baru ler kaw~~~~~ 
lapaq pulak ler time dok cerita neh... 

ok lepas tu .. aku ikot kak ida and pak lang ak neh balek kl, alang alang nk balek shah alam kan.. otw nk balek ke KL tu kami singgah di Kuala Sepetang sat pekena MEE UDANG!! 

Neh ler kedai yg kami mai... bagga sat sebab ada nama mak teh... sebab anak anak menakan mak aku panggi dia mak teh .. ha haa .... ok tak dak kena mengena disitu .. kalu di kedai mak aku dah lama angpa semua boleh mai makan aku bagi free hahha ... tapi naseb ler bukan kedai mak ak 

neh ler mee udang tu...sepinggan neh 10 hinget tau dak... pastu dia boh lohh udang banyak banyak... aku rasa dalam sepuluk ekoq kot udang so mcm sekoq sehingit ler... ada jugak yang 12 hinget yg tu aku tak tau berapa ekoq da letak nya udang


haaaaaaa neh leh hasil hasil kulit kulit udang yg telah diasingkan ... boleh ler ambek kot kot sapa sapa nk wat kraftangan neh ... 

neh ler kami semua time dok makan mee udang banjir

jadi nak pesan jangan tanya kenapa aku mengalami tumbesaran yang baek tatkala cuti hahah ... dulu aku simpan kaseh sayang mak aku,.. skrang mak lang, pak lang, kak ida pown ak dah simpan skali heeee

otw nk balek KL jam hadoaaaiiiii...... dari pukui 2pm sampai KL pukui 2am

ok tu ja yg ak nk share ... bai bai