Tabung saya

Wednesday, August 31, 2011

Cerita Raya 2011 (bhg 1)

Salam, semua....
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin......
entry lepas ak dh cerita pasai kisah posa, dan entry kali neh ak nk storymory pasai cerita raya aku pulak kat kampung tahun neh...

selalunya kami balek kampung sehari atau dua hari awai sebelom raya, besa la nk kemas kemas rumah, nk beli apa yg patot.. nk rasa meriah raya dapat jumpa semua adik beradik yg dok jauh semua balek mai raya kt kampong....
dan selalunya akan berbuka puasa last kt kampung laa dengan adik beradik semua...
sebelom tu ak nk tunjuk juadah berbuka untuk penutup ramadhan kali neh

neh la juadah berbuka... biasa2 jaa... ada mee kuah, ada nasik, ada kueh cikit, ada gulai ayam kampong, pastu ada ayam bakaq
(ayam bakaq neh aku ngan sepupu ak yg bakaqkan... punya laaaaa tahan geram ... kalu selalunya bila bakaq dh masak tuu mesti nk kutil cikit nk rasa sebab selalunya bakaq waktu mlm or time bukan bulan posa... kali neh bulan posa pulakkk dh la tuu banyak pulak ayam yg nk kena bakaq nehh ...... tapi berjaya jugak tahan sampai bukak posa  hahah .....)

dan lepas berbuka tuu ... tungguu laa pengumuman raya sambil kanak kanak yg bermaen mercun dan bunga api kt luaq tuu.......Lepas tuu agak mlm cikit ada org kampung mai rumah untuk takbir raya..... tapi makin tahun makin cikit org mai takbir... kalu dulu dulu... penuh satu rumah .....(^_^)
Dan esoknya hari rayaa........ semua pakat pakat p masjid sembahyang raya.. pastuu p kuburan sat.. pastu p umh org ramai sat... pastu balek rumah tok balek..... dan bermulalah program ....
Memohon apun dan maaf dari mak ayah, mak sedara, dan sepupu sepapat semua sambil ......... kutip duit raya laaaaa hahaahhaa


lepas tuu..... sesi fotograpi depan rumah pulakkk ....

ok .... nanti ak sambung story lagi naaa...... byee

Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya

Asalammualaikum semua, 
nampaknya dah nk raya neh, jadi mcm besa la mesti nk post ucapan kan 

SELAMAT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR DAN BATIN 
Mohon ampun dan maaf andai terkasar bahasa, tersilap bicara, tersalah lagkah 



neh ucapan raya umah sewa ak. kami buat sem lepas ... 

Saturday, August 20, 2011

Cerita Posa aku

Asalammualaikum Semua....
Haaaa dah nk habis posa pown, tak lama lagi dah nk raya dah... 
mcm na angpa semua dah beli pekakas raya dah ka? 
aku tahun neh, tak plan nk beli baju raya pown.. walaupown dalam hati teringin nak beli
Baju Melayu Cekak Musang Caler Hijau Lumut kain satin alaa mcm kain org kawen tuu 
hari tuu dah p jenjalan try tgk dah... mmg nak angkat dah tapi..... tapi..... 
.............................................................. 
pakai baju tahun lepas, lepas lah fendi ! 
so sapa nk sponser baju kt aku boleh laa... kaler dah habaq kt atas tu saiz L, hehehe 
walaupown aku buat part time jom... tapi ak tak tau mana duit tu p sedeh......

kali neh posa kt rumah sendiri, sebelom neh posa kt umh sewa dengan housemate 
teringat time posa time diploma kt kedah, posa kt kolej ngan posa kt rumah sewa.. 
macam mcam jadi, 
neh time aku kt kolej, first time posa jauh dari family 
ada satu hari kami beli nasi pukui 12.00am, kononnya nk simpan makan soq la neh... 
sebelom nk tidok tuu ak ikat la plastik nasik tu elok-elok,
dalam pukui 5.00am tu kami pown bangun la nak makan soq.. 
aku pown bukak la nasik aku, tatkala ak nk menikmati nasik berlaukan ayam masak merah tuu... 
tetiba member aku tegoq ak... 
"Pendi... Nasik ak dah kena hurung dengan semut" 
laaaa yea kaaa... time ak tengok nasik member ak tu... hummmm memang semut tu dah buat kenduri kendara dah dalam bekas tuu hahah.... 
member ak pown berasa sangat hampa, jadi ak pown share la nasik aku dgn member aku tu..... 


Satu lagi kisah, neh tahun lepas punya story rumah sewa kt shah alam.. 
mcam biasa semua satu rumah akan bangun nak makan soq laa... 
kalu tak bangun sat g tak larat nak posa neh, 
time soq tu ak tak ingat masak nugget ka masak kentanq tak tau ... ak rasa kentang kot
tapi lepas semua dah makan ada la lebihan kentang tuu 
time tuu semua dah pakat tak larat nk sumbat dah... yea la kan nama pown soq kan tak la bantai mcm makan lunch pulak kot.. 
member aku neh hari tuu punya baguih laaa tak tau pasai pa... kentang tu ada lebeh pastu dia dok ckp 
eehhh tak elok membaziaq nehh, mai mai aku suap semua... 
neh gigih neh seha nak bagi habis kentang tuu.... dia p suap semua org satu rumah yg dah sambung tidoq pown dia p gerak suruh makan ... tak eloq membaziq .... 
jadi disuap kan kami satu rumah sampai la kentang tu habeh.... bagoih kan mcm neh hehe.. 

jadi posa tahun neh, aku memang teringat kt member2 housemate neh... 
ok laa tu ja nk share... nanti aku update lagi eehhh... 

btw aku punya projek KBSR
Kuruskan Badan Sebelum Raya 
tidak berjaya ... sedehhhhhhhhhhh

sory entry kali neh aku tak letak gambaq

Saturday, August 6, 2011

Dah lama tak cerita

Salam, everybody......... 
tajuk cerita kita kali neh, dah lama tak cerita.... 
dah lama aku tak story mory dalam blog neh..
malas... asyik balek kerja nk tgk movie ja....
skrang dah kerja part time... kononya busy mcm CEO perrhhh.... 


ehh sat, ak tak ckp lagi kt blog neh... 


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN
......heee penuhkan puasa anda, tingkatkan ibadah anda moga kita dapat menambahkan pahala dan mendapat keredhaanya..insyaallah

aheemmm eheemmmm  haa.. apa mcm.. ada gaya CEO dak neh.....
konon FOCUS buat kerja la tu pendi tu.... padahai dok maen facebook ja tuuuu (Muka tak sanggaa dah cover habeh nehhh)


mana ka dak hari hari online.. mau ak tak bukak fb tu, 
disebabkan kalu kerja ak mengedit slide or design sini design sana ... untuk kepuasan ak bawak ler laptop ak sendiri neh..... 


baru puas (alasannyer skali buat kerja skali mendownlod movie heeeee) tp kerja mesti siap.....


ok tu ja la neh cerita sikit... lagi pown hari neh cuti tak tau nk buat apa, siang td baru habis deco deco bilik yg sudah hampir sebulan tidak dikemas dengan proper heee....bila baca blog org rindu pulak nk mengupdate blog sendiri neh.... 


ok... bye... jgn lupa posa esok..